Ulap-Ulap Rarajahan Sruti Aksra Suci

  https://helaibuku.blogspot.com/ Om Swastystu Umat sedharma yang berbahagia. Pada kesempatan ini helaibuku petikkan beberapa contoh Ulap-ulap atau Rarajahan Sruti Aksara suci sebagai berikut: Dipetik dari buku Ulap-Ulap Sruti Aksara Suci karipta olih Jro Mangku Pulasari. Agar lebih jelasnya sahabat helaibuku bisa membeli bukunya untuk melengkapi koleksi perpustakaannya. Agar lebih mudah mengenali,sampul bukunya seperti di bawah ini:

Atiwa-tiwa Tata Cara Pelaksanaannya

helaibuku.blogspot.com/ Bentuk Atiwa-tiwa (Pengabenan) dan tata cara pelaksanaannya di Bali sangatlah beragam. Tergantung tata cara di daerahnya masing-masing. Malah di beberapa tempat,perbedaannya sangat mencolok. Tentu saja itu sah-sah saja,karena hal itu mengacu pada konsep  Dresta. Atiwa-tiwa yang ingin diketengahkan disini adalah berdasarkan Turunan Yama Purwana Tatwa yang sesuai dengan piagam Campuhan Ubud.Di Bawah ini akan dilampirkan bunyi Turunan tersebut:

                                                                    T U R U N A N

                                                            YAMA-PURWANA-TATWA

Menurut Piagam Campuran Ubud, yaitu putusan rapat Dharma Asrama Parisada Dharma Hindu se-Bali tanggal 17 s/d 23 November 1061 antara lain bahwa Pengabenan (atiwa-tiwa), ditetapkan sebagaimana jelas bunyi piagam itu. pelaksanaan atiwa-tiwa/pembakaran mayat ditetapkan menurut ketentuan dalam Yama Purwana Tatwa, terutama mengenai upacara bebantennya yang sederhana dan dilaksanakan did alam tujuh hari/lebih cepat lebih baik dengan tidak memilih dewasa.

Upacara salah pati, Ngulah pati, Kepengawan, Sakti Ila (lepra) dan sebagainya, upacaranya disesuaikan dengan orang mati niasa, dengan menggunakan upacara Banten Penebusan dimana orang itu mati.

Bunyi Yama Purwana Tatwa adalah sebagai berikut:

Nihan kecap daging Yama Purwana Tatwa, presida tingkah angupekara sawa Sang Mati, Agung, Alit, Nista, Madya, Uttama, maka patuting ulah Sang magama Tirtha ring Bali rajia, tan wenang mapendem, mangda mageseng juga. Sahika suba caranya presida Sang Atma molih ring Bhatara Brahma, apituwi tan pebya, swasta ring Sanghyang Ageni, sida amanggih rahayu sanghyang Atma.

KUNANG UPAKARANYA MAGESENG:

Rawuhing ring setra tibanin Tirtha Pengentas, duking mageseng dulurannya:

1. Daksina.......... 1 (asiki)

2. Canang sari.......... 7 tanding

3. Jinah Bolong......... 225 keteng

4. Beras Catur Warna mewadah Temekur

5. Ngangge kereb Sari se hasta ( 1 2/3 m) kain kasa (putih), sane medaging Aksara ONGKARA

Genah akna ring dadaning sawa kagesengan kabeh. Risampuning basmi ikang sawa, arengnya supit kadi cara pinipis ring watu yadiapin sesenden pada wenang, raju wadahin Nyuh Gading ade-gkena PUSPA-LINGGA tumuli ayabin:

a. Bubur Pirata

b. Ketupat Pesor

c. Saji Punjungan Putih Kuning

d. Dyuskameligi

Wusan hanyut ikang Puspa-Lingga tekeng kampuhnya, presida sahika kramanya.

Kuneng Wekasan wenang, sekama-kama amreteka sapekrianing Sang Atma wedana ngaran :

1. NYEKAH

2. MAMUKUR

Kunang yan sampun sahika sama amanggih rahayu Sang Pitara, hica Bhatara lumingga ring Jagat.

Salinan Ucap YAMA PURWANA TATWA IHTTI SASTRA dari MAHA MUNI SAKTI TELAGA di kala abad ke-15.

                                                                                Yang mengambil turunan

 

                                                                                         I MADE BIDJA

                                                                                        Sgr, 24 Januari 1978

                                                                                    P.S. Kepala Dinas Agama

                                                                                         Daerah Tingkat Bali

 

                                                                                        IDA BAGUS GEDE

 

UPACARA RIKALA MERSIHIN (NYIRAMANG) SAWA

  1. Siramang antuk toya tabah
  2. Ambuhin, Asisig, Boreh awak, Boreh batis (cokor)
  3. Malih siramang antuk toya/toya kum-kuman
  4. Mesalin tikeh sane medaging kain putih
  5. Kerik kukunya (tangan, cokor) antuk lemat (tiyuk) anyar
  6. Kuwangen, pagemelan 11 keteng genahang ring hulu-hati, mohon ring cangkem
  7. Eteh-eteh Pangrekaan:

    • a. Panyingakan dagingin kaca.
    • b. Untu (gigi) dagingin baja.
    • c. Hirung (cunguh) dagingin kembang menuh.
    • d. Wimba (alis) dagingin don intaran.
    • e. Karna (kuping) dagingin malem.
    • f. Sumsum dagingin umbin gadung.
    • g. Uwat dagingin kawat baja..
    • h. Purus (anak lanang) dagingin jebug garum, (pinaka butuh) inje ilut pinaka purus. Anak istri dagingin sampar wantu ring sarira.
    • i. Kulit dagingin peripihan emas (perak).
    • j. Ring salwiring buku-buku dagingin kuwangen.
    • k. Ring hulu angen (hati) dagingin kuwangen 9, Reka sekadi padma.
    • l. Sembar antuk don tuwung.
    • m. Kereb sari sane medaging aksara ONGKARA  sane sampun kejaya-jayain)
    • n. Raris gulung tur gelilikin taluh.
    • o. Yan prade kirangan eteh-eteh ipun mangda Ida dane nagingin saparikramanya.
    • p. Sawane linggihang ring balene raris aturin larapan separi kramanya, raris nyumbah.

Risampune sawa punika sampun ring setra margiang sekadi katerangang ring arep.

ALA-AYUNING DEWASA ATIWA-TIWA/PENGABENAN MANUT LONTAR SURYA MANDALA DINA AYU ATIWA-TIWA

  1. Sukra Umanis, Uku Ukir, Tanggal ping 11 (solas)
  2. Soma Pahing, Uku Warigadian, Tanggal ping 2 (dua)
  3. Sukra Wage, Uku Kuningan, Panglong ping 13 (telulas)
  4. Wrespati Umanis, Uku Sinta, Tanggal ping 4 (empat)
  5. Sukra Umanis, Uku Mrakih, Tanggal ping 8 (kutus)
  6. Sukra Pahing, Uku Matal, Tanggal ping 11 (solas)
  7. Wrespati Pon, Uku Uye, Tanggal ping 9 (sya)

 ALA/AYUNING UKU/DINA ATIWA-TIWA/PENGABENAN

1. NUJU INDRA :

  • a. Redite Umanis, Uku Warigadian
  • b. Redite Pon, Uku Medangsya
  • c. Redite Kliwon, Uku Watugunung

Ika rahayu dahat, byakta Sang Atma mantuking Swargan Bhatara Indra

2. NUJU GURU :

  • a. Wrespati Wage, Uku Bala
  • b. Wrespati Pon, Uku Krulut

Ika rahayu dahat, marganing atiwa-tiwa byakta Sang Atma mantuking Swargan Hyang Siwa.

 3. NUJU YAMA :

  • a. Saniscara Pahing, Uku Mrakih
  • b. Saniscara Pon, Uku Ugu

Ika ala dahat, Sang Atma tinumpek ring kawah Cambregumuka.

4. NUJU RUDRA :

  • a. Anggara Umanis, Uku Wariga
  • b. Anggara Pon, Uku Langkir
  • c. Anggara Wage, Uku Matal

Ika rahayu dahat, Sang Atma mantuking ring Bhatara Rudra.

5. NUJU BRAHMA :

  • a. Buda Kliwon, Uku Matal
  • b. Buda Umanis, Uku Dukut

Ika rahayu dahat, Sang Atma mantuking ring Bhatara Mahadewa.

6. NUJU KALA :

  • a. Sukra Kliwon, Uku Watugunung
  • b. Sukra Wage, Uku Uye

Ika ala dahat, Sang Atma kalebu ring Yamaniloka.

7. NUJU UMA :

  • a. Soma Kliwon, Uku Krulut
  • b. Soma Umanis, Uku Bala

Ika rahayu dahat, Sang Atma mantuking ring Bhatara Wisnu.

8. NUJU SRI :

  • a. Sukra Pahing, Uku Gumbreg
  • b. Sukra Umanis, Uku Klawu
  • c. Sukra Wage, Uku Kuningan

Ika rahayu dahat, Sang Pitara mantuking Swargan Bhatara Sambu.

SASIH TAN DADOS NGELAKSANAYANG ATIWA-TIWA

  • a. Sasih Kapat
  • b. Sasih Kelima
  • c. Sasih Dista
  • d. Sasih Sada
  • e. Sasih Kesanga
  • f. Sasih Kedasa
  • g. Sasih Kasa

 

ASIH SANE DADOS NGELAKSANAYANG ATIWA-TIWA

  • a. Sasih Karo
  • b. Sasih Katiga
  • c. Sasih Kepitu
  • d. Sasih Kawulu
  • e. Sasih Keenem

 

NIHAN DEWASA TAN WENANG AMBAHIN ATIWA-TIWA LUWIRNYA  (Manut Lontar Patetiwan):

  1. Wuku Sinta nuju Redite
  2. Wuku Wariga nuju Redite
  3. Wuku Warigadian nuju Redite
  4. Wuku Landep nuju Coma
  5. Wuku Ukir nuju Anggara, Wrespati, Sukra
  6. Wuku Kurantil nuju Buda
  7. Wuku Dungulan nuju Buda
  8. Wuku Mrakih nuju Buda
  9. Wuku Julungwangi nuju Coma, Buda, Sukra
  10. Wuku Langkir nuju Coma, Buda, Sukra
  11. Wuku Pahang nuju Coma, Buda, Sukra
  12. Wuku Medangkungan nuju Coma, Buda, Sukra
  13. Wuku Mnail nuju Coma, Buda, Sukra
  14. Wuku Watugunungnuju Coma, Buda, Sukra
  15. Wuku Krulut nuju Redite, Anggara, Wrespati
  16. Wuku Medangsya nuju Redite, Saniscara
  17. Wuku Pujut nuju Redite, Saniscara
  18. Wuku Matal nuju Redite, Saniscara
  19. Wuku Uye nuju Redite, Saniscara
  20. Wuku Klawu nuju Redite, Saniscara
  21. Wuku Dukut nuju Redite, Saniscara
  22. Wuku Tolu, ala dahat tan yogya ambahin saluwiring Yadnya Karya Ayu.

Tan yogya amurung ambahin Atiwa-tiwa, iti alanya :

Matya sinander ing Sawung, matya sinander ing-Sesapi, matya sinander ing Krebek, matya sinander ing Kilap, sinarap[ Mong, matya labuh, matya anak-anak, matya kelebu, matya lbuh geni, katiben lara tan keneng sambet, sasab mrana, makweh kewastunan dening Bhatara Guru, mangkana linging Haji/Sastra.

Nihan tingkahing Atiwa-tiwa tan wenang anggen Dewasa yan ring Yama. Tiba Yamaloka, yan ring Kala, tiba ring Kala Geni, yan ring Guru, Pauming Dewa Bhatara Kabeh tan wenang purugen, yan ring Redite Umanis, yang purugen sami sapatika tan wun tiba ring kawah, Sang Pitara, mwah Sang Agawe katemah den ira Bhatara Ageni Den preyatna Sang Sadaka (Sulinggih) angentasa Wwang pejah, away pepeka, ika alaning Guru, Kala mwang Yama

Hana Malih Luwirnya :

  1. Sukra Keliwon
  2. Saniscara Umanis
  3. Redite Pahing
  4. Sukra Pon
  5. Saniscara Wage
  6. Redite Keliwon
  7. Redite Umanis
  8. Coma Wage
  9. Anggara Wage
  10. Sukra Wage

Ika sami tan wenang purugen, kena upadrawa dening Bhatara Ageni. Manut Lontar Patetiwan.

DAGING TETANDINGAN DYUS KAMALIGI

  1. Nyuh pinaka sira
  2. Don temen pinaka bok
  3. Pangi pinaka jagut
  4. Pudada pinaka susu (Nyonyo)
  5. Taluh pinaka pipi
  6. Pipis bolong anggen pengawak akehnya 66 bolong
  7. Isen pinaka jeriji cokor (batis)
  8. Kunyit pinaka jeriji tangan
  9. Tebu pinaka tulang
  10.  Don klayahan pinaka layah
  11.  Pusuh pinaka papusuhan (jantung)
  12.  Paku besi pinaka balung
  13.  Lawat pinaka wat
  14.  Bubur pirata
  15.  Klungah nyuh gading
  16.  Payuk kedas maisi yeh kumkuman
  17.  Isin kalbasa
  18.  Tanah barak, tanah putih
  19.  Kacang-kacangan (kace, kacang barak, undis)
  20.  Tangkepan (tetandingan madaging tumpeng 1, medaging tumpeng 3)
  21.  Tungked antuk eha tur glagah
  22.  Pisang payasan
  23.  Penek punggelan
  24.  Suwah 54 katih mapesel, suwah petat 54 katih mapesel
  25.  Kuwangen mawadah kojong don biyu 11 keteng (2 kojong)
  26.  Meka 54 belahan
  27.  Pangresik
  28.  Beras catur warna mawadah temukur
  29.  Canang ceplek 11 tanding
  30.  Kukusan dadakan
  31.  Isin jong (miyik-miyikan, anget-anget)
  32.  Lis
  33.  Pulakerti medaging kain putih, barak, selem

Kirang langkung antuk mangaturang daging (isin) tetandingan dyuskamaligi mangde Ida sane ngampurayang.

DAGING PANJANG ILANG

Sane Lebeng :

  1. Pisang payasan
  2. Tulung Agung Tulung Urip
  3. Tipat akelan
  4. Nasi Bulan, Nasi Surya, Nasi Garuda, Nasi Yang lalah, tebeng langit,dagingin kelor mengseb tur muluk jaringan.

5. Tangkepan

6. Sate-satean (sami medaging 11 atawi 3 katih <dd> (kakuwung, sate asem, sate lembat, jepit babi, jepit gunting, let-let, jepit balung)

7. Sujeng ategen (tuwak, yeh)

8. Serembeng

9. Tetampak

10. Base tampin

11. Baas sampian

 

Sane Matah:

1. Nyuh asiki, baas, base tampin

2. Daksina metaluh bebek

3. Biyu 3 bulih matah

4. Babungkilan

5. Don Lateng

6. Oot

7. Tain siap

8. Kacang-kacangan sami matah<

9. Panak biyu medaging pipis 3 keteng tur lilit antuk benang tri datu, kain putih pada makebis mewarna 3 (barak, selem, putih)

10. Pisang payasan

11. Tegen-tegenan

Menawita wenten kirangan daging ipun mangda Ida dane ngawehin malih, semalihe kirang langkung antuk tityang ngaturang separipolah daging Panjang Ilang puniki tityang nunas ampura banget.

 

Dikutip dari : buku Atiwa-tiwa (Pengabenan ) oleh : I Made Bidja              

Komentar